She Loves Me en ik hou van deze cast

Vorige zomer speelde De Kernploeg hun debuutvoorstelling A New Brain in de NDSM-Loods in Amsterdam. Hun visie is om elk jaar een Amerikaanse musical op te voeren die anders niet zo snel in Nederland te zien zou zijn. Voor de tweede voorstelling werd een crowdfunding opgezet om het nodige geld bij elkaar te krijgen. Gelukkig voor het Nederlandse musicallandschap haalden ze hun doel en kunnen we nu ruim een week genieten van She Loves Me in Dansmakers Amsterdam.

Al in 1963 ging She Loves Me voor het eerst in première op Broadway. De voorstelling speelt zich voor het grootste gedeelte af in de parfumerie van meneer Maraczek (Filip Bolluyt), waar de medewerkers allemaal hun eigen beslommeringen hebben. Assistent shopmanager George (Joey Schalker) schrijft al maanden brieven naar zijn anonieme penvriendin, op wie hij ondertussen dolverliefd is geworden, maar maakt constant ruzie met zijn nieuwe collega Amalia (Christanne de Bruijn). Winkelmeisje Ilona (Desi van Doeveren) valt steeds weer voor de charmes van casanova Stephan (Freek Bartels). En Ladislav (Dennis Willekens) wil voorkomen dat hij zijn baan kwijt raakt nu de winkel steeds slechter draait.

Het script zit vol met kluchtige grappen en situaties, maar is in essentie een romantische komedie zoals je ze ook in films tegen komt. Ken je de film You’ve Got Mail en wil je dat verhaal eens op een podium zien? Dan is She Loves Me perfect voor je. Het verhaal speelt zich echter af in de jaren dertig en dat is te merken. Grappen over vrouwen die maar snel moeten trouwen zodat ze kunnen stoppen met hun werk zijn anno 2018 niet meer leuk en hoewel er potentieel is voor een moderne twist en een beetje maatschappijkritiek wordt dat maar heel sporadisch gebruikt. Het stuk begint met alle acteurs die op hun telefoons bezig zijn, maar omdat dit thema niet doorgevoerd wordt in de rest van het stuk blijft dat enkel een gimmick die niets toevoegt. Hetzelfde geldt voor het einde. Na twee uur komen de telefoons weer boven, maar dan is het te laat om er nog echt iets mee te zeggen.

De cast van She Loves Me maakt echter heel veel goed. Spel en zang zijn van de hoogste kwaliteit en zelfs de slapstick humor wordt leuk als ze met zoveel overgave wordt gespeeld. Het is duidelijk dat de acteurs heel blij worden van deze voorstelling en dat werkt aanstekelijk. Christanne de Bruijn is een gedroomde Amalia, die haar kwetsbaarheid perfect weet te combineren met scherpte in haar knallende ruzies met George. Freek Bartels speelt met tonnen charisma en in combinatie met zijn geweldige stem kun je als publiek niet anders dan toch een beetje vallen voor de onsympathieke Stephan. De grote verassing van deze avond vol bekende namen was toch wel Jip Bartels als de ambitieuze loopjongen Laszlo. Hij overtuigde zowel qua zang als spel en ook wanneer hij niet op de voorgrond trad, was hij in zijn stille spel steeds duidelijk aanwezig.

De Kernploeg speelt een belangrijke rol in het Nederlandse musicallandschap door ‘onbekendere’ Amerikaanse stukken naar Nederland te brengen en verdient het om nog heel veel jaren mee te gaan. Het gebrek aan budget werd deze keer echter erg duidelijk in het décor. Het concept was goed, enorme letters die LOVE spelden en daarna gebruikt werden om op verschillende manieren een minimalistisch décor neer te zetten, maar de uitwerking bleef wat saai. In een voorstelling als deze had het décor wat vrolijker en beter afgewerkt mogen zijn. 

She Loves Me speelt nog tot en met zondag 15 juli in Dansmakers Amsterdam, dus wees er snel bij!

Deze recensie is gebaseerd op de voorstelling van 7 juli, een paar dagen voor de officiële première. Het is mogelijk dat er in de tussentijd nog dingen veranderd zijn.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies