De Brief voor de Koning weet gevoel boek niet te vangen

Een bibliotheek vol boeken met de mooiste verhalen, maar Yuri zit liever op zijn telefoon. Boeken zijn in zijn ogen niets anders dan vies gemaakt papier. De bibliotheek is voor hem slechts een toevluchtsoord, maar de medewerkers en andere bezoekers laten hem niet met rust. Ze proberen Yuri en het publiek mee te nemen in het boek De Brief voor de Koning.

Al snel beleeft Yuri het verhaal van Tiuri, die de volgende dag tot ridder geslagen wordt. Hij hoeft alleen nog maar een nacht in stilte in een kerker door te brengen. Wanneer ’s nachts een vreemdeling bij hem aanklopt, wordt hij op de proef gesteld. De vreemdeling vraagt Tiuri om een brief te brengen naar de koning van Unauwen, maar deze tocht brengt vele gevaren met zich mee. Is Tiuri dapper genoeg om de brief bij de koning af te leveren?

Het gelijknamige boek van Tonke Dragt uit 1962 werd niet voor niets bekroond met de Griffel der Griffels: generaties kinderen (en volwassenen) werden meegezogen in de fantasierijke wereld die Dragt creëerde. In de musical is het verhaal van Yuri toegevoegd, waardoor het vooral in het begin wat rommelig is. Het ene moment zit je in de verhaallijn van het boek en het volgende moment ben je weer terug in de bibliotheek. Dit maakt het lastig om echt in het verhaal te komen. Gelukkig wordt dit na de pauze beter en waant het publiek zich meer in de wereld die Dragt in het boek beschrijft. Een leuke vondst is de manier waarop de attributen worden ingezet: met een kinderrijke fantasie worden paraplu’s zwaarden en kapstokken ridderschilden.

De 7-koppige cast bestaat uit vier volwassen en een wisselende kindercast. Aan Jannes Matthee (Yuri/Tiuri), Eefje Kruijtzer en Kymora Henar (kindercast Team Ivanhoe) de eer om de avond van de première te spelen. De aanstormende talenten hebben een mooie zangstem en spelen hun rollen overtuigend: dit is vast niet het laatste wat we van ze horen. In de volwassen cast zijn het de twee mannen die eruit springen: Abel Leemans en Samir Hassan geven een leuke invulling aan verschillende personages en brengen zo de nodig humor in het verhaal.

De humor zorgt ervoor dat De Brief voor de Koning een vermakelijke voorstelling is. Helaas zorgt het rommelige script ervoor dat we nooit echt helemaal in het verhaal van Tiuri komen. Met vlagen worden we meegezogen in de fantasierijke wereld van het boek, maar deze momenten zijn te kort om de spanning vast te kunnen houden. De musical weet daardoor het gevoel van het boek niet te vangen.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies