Het vuur van Evita vlamt vol passie

21 oktober 2007 moet voor Brigitte Heitzer een historische dag geweest zijn. Onder toeziend oog van TV kijkend en musical minnend Nederland won zij in de finale van “Op zoek naar Evita”, na een reeks spannende liveshows, de titelrol in de musical Evita. Een musicalklassieker geschreven door Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (script). Elf jaar na deze overwinning zegeviert Heitzer opnieuw als Eva Perón en laat ze nogmaals zien waarom haar overwinning zoveel jaar geleden terecht was.

De Graaf en Cornelissen Entertainment brengt dit seizoen een eigen productie van de musicalklassieker Evita. In de vertaling van Daniël Cohen (die ook in 2007 werd gebruikt) en een nieuwe regie van Paul van Ewijk zien we hoe de jonge Eva Duarte haar weg omhoog vecht tot de first lady van Argentinië in 1946.

Aan het begin van de voorstelling zingt Evita “Deel in mijn glorie, deel in mijn tombe”. Iets wat wij in deze uitvoering van Evita ook letterlijk doen. Het verhaal van de opkomst en het einde van Eva Perón wordt verteld in een decor dat wordt gevormd door een groots marmer mausoleum. Dit geeft de voorstelling een bepaalde statigheid, maar benadrukt tegelijkertijd continue de richting waar in het verhaal stevent. Door middel van projecties van stil beeld en video worden locaties en tijdsgeest geduid. Zonder technisch hoogstaand te zijn, voelt deze productie als een productie van formaat. Waar soms stemmen op gaan dat “een eigen versie” synoniem staat aan een afgeslankte of low budget versie van het origineel, wordt hier getoond dat dit niet zo ervaren hoeft te worden.

Iets wat mede komt door het live orkest. De Graaf en Cornelissen Entertainment stuurt Evita op tournee door Nederland met een negen-koppig orkest. Dit verdient de muziek van Andrew Lloyd Webber. De lyrische en soms bijna rock songs, maar ook de ballads worden sterk gebracht op de première in Koninklijk theater Carré. De musical Evita kent een rijk en gevarieerd songbook met als meest bekende song “Huil niet om mij Argentina” (Dont cry for me Argentina).

Brigitte Heitzer blaast iedereen omver met een fenomenale vertolking van de songs. Er is wel eens gezegd dat de score van Evita de musical de titelrol tot één van de zwaarste vrouwenrollen maakt. Dit blijkt uit niets in de vertolking van Heitzer. Het lijkt of ze alle registers moeiteloos open trekt. Indrukwekkend zijn dan ook de lyrische pauzefinale (”Een nieuw Argentina”) en het zo bekende “Huil niet om mij Argentina”. Maar ook het breekbare “Jij blijft bij mij” brengt Heitzer intens. Echter overtuigt Brigitte Heitzer niet alleen met haar zang. Ook qua spel bewijst zij deze rol tot in de puntjes te beheersen. Zoals ze in het Engels zouden zeggen: “She owns the part”. Het vuur van deze Evita vlamt fel en vol passie. Zelfs wanneer in alle fragiliteit het einde nadert, voel je nog de passie in haar hart.

Heitzer is gezegend met René van Kooten als tegenspeler. Van Kooten is meer dan op zijn plek als de revolutionair Ché, die in deze voorstelling de rol van verteller en commentator op zich neemt. Vurig is het moment waarop de twee revolutionairen elkaar in de tweede akte treffen in “De wals van Eva en Che”.

Het vuur van Evita vlamt vol passie. Maar niet alleen Brigitte Heitzer vlamt als Evita. Ook producent De Graaf en Cornelissen Entertainment vlamt met deze versie van Evita. De producent bewijst dat een eigen versie van een bestaande productie niet altijd als uitgekleed of minder dan het origineel hoeft aan te voelen. Deze Evita is duidelijk met passie gemaakt en ademt de grandeur die een musical over de bekendste Argentijnse first lady vereist. Met deze veertigste en misschien wel grootste productie tot nu toe geeft De Graaf en Cornelissen Entertainment een belofte af voor toekomstige grote projecten zoals Kinky Boots.

Evita is nog tot en met April 2019 in de Nederlandse theaters te zien. Wees echter snel met het kopen van tickets, want er zijn al 50.000 kaarten verkocht en deze voorstelling wil je niet missen.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies