Nederlanders stelen de show in Duitse ‘Bat out of Hell’

Jim Steinman, de Amerikaanse liedtekstschrijver, componist en producer, schreef ooit de muziek voor Meat Loaf’s album ‘Bat out of Hell’. Vorig jaar schreef Steinman het script voor de musical Batt out of Hell en opende de show in Londen. De voorstelling sluit na een kleine anderhalf jaar binnenkort in Londen, maar tourt door Noord-Amerika en is vanaf nu te zien, nét op de Nederlandse grens, in Oberhausen. Toeval of niet, maar liefst drie Nederlanders, Robin Reitsma, Willemijn Verkaik en Tom van der Ven, zijn te zien in de hoofdrollen! Genoeg reden voor ons om de grens over te gaan en aanwezig te zijn bij de Duitse mediapremière van Bat out of Hell.

Het verhaal gaat over Strat (Robin Reitsma) die als leider van de rebbelengroep ‘The Lost’ in verzet komt tegen Falco, de titanische leider van het post-apocalyptische Obsidian (voorheen bekend als Manhattan, New York). Maar zoals te verwachten valt, wordt hij verliefd op Raven (Sarah Kornfeld), de dochter van Falco. De oplettende kijker ziet dat het verhaal van Peter Pan gebruikt is als inspiratiebron. Het verhaal lijkt zelfs zo simpel dat je als bezoeker bijna gaat twijfelen of je geen grote verhaallijnen of diepere boodschappen mist. Wie toch iets meer wil weten van wat te verwachten valt: verwacht een soort van We Will Rock You met een nog nietszeggender script en nog plattere personages. Een taalbarrière hoeft dus geen probleem te zijn om het verhaal te volgen; het is simpelweg niet aanwezig. De muziek van deze voorstelling is allemaal bestaande muziek van alleskunner Jim Steinman. Verschillende nummers van Steinman, geschreven voor o.a. Meat Loaf,  de musical Tanz der Vampire en Céline Dion, komen voorbij.

Aan sterke vocalen geen gebrek. Nieuw talent Robin Reitsma (eerder te zien in Soldaat van Oranje) knalt van het podium als hoofdrolspeler Strat. Vocaal kan hij prima uit de weg met het materiaal. Willemijn Verkaik, als de vrouw van Falco en de moeder van Raven, zet een heerlijke hysterisch personage neer. Misschien allemaal wat te plat en cliché, maar het is leuk om Verkaik iets volledig anders te zien doen na o.a. Wicked en Ghost. Tom van der Ven als de jeugdige en jaloerse Tink, één van rebellen van ‘The Lost’, is een leuke aanvulling in het bonte gezelschap van personages. Genoemd moet zeker nog Aisata Blackman als Zahara (tevens één van de rebellen). Vocaal weet ze het publiek regelmatig in te pakken met haar krachtige stem. Ook in het ensemble stikt het trouwens van de Nederlanders. Carl van Wegberg, Aisata Blackman, April van Amelsvoort, Jolijn van de Pol en Sander van Wissen zijn namelijk tevens te zien in de voorstelling.

Duidelijk is dat de muziek de basis is van de voorstelling en niet het script. En daar is niks mis mee zolang je als publiek ook niks anders verwacht. Acteurs moeten dus vooral indruk maken met het vertolken van songs en krijgen weinig aangereikt om ook als acteurs indruk te maken. Gelukkig is er aan sterke vocalen geen gebrek. En duidelijk is dat de Nederlandse hoofdrolspelers zeker indruk maken. Liefhebber van musical én Meat Loaf? Dan heb je zeker een leuke avond; niks meer en niks minder.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies