Soof is niet bitterzoet maar absoluut niet zuur

Soof, het verhaal over de moeder met een passie voor koken, was als speelfilm en tv-serie al een groot succes. Na uitgebreide proefvoorstellingen is het script nog heftig bijgeschaafd en afgekruid. Op het podium staat een grote, volledig functionerende keuken en het publiek zit gedeeltelijk op het podium; dicht bij de spelers en midden in de kookgeuren.

Het hectische leven van Soof (Maike Boerdam) speelt zich af rondom haar keuken. Rustig heeft Soof het nooit met haar inwonende moeder, drie kinderen, bemoeizuchtige buurvrouw, druk bezette man en haar keukenhulp. Toch ziet ze kans om met haar passie koken soms wat bij te verdienen. Substantieel is het niet, tot haar man (Noël van Santen) een sabbatical neemt en Soof de kans geeft om haar carrière de ruimte te geven. Vlekkeloos verloopt dit avontuur absoluut niet, maar uiteindelijk komt gelukkig alles weer goed.

Soof de musical vertelt het verhaal over het gezin van nu. Het gezin waarin iedereen zijn of haar eigen dromen probeert na te jagen, van iedereen verwacht wordt dat men presteert en de traditionele man-vrouw rollen in rap tempo worden afgebroken. Ruimte voor ieders individuele ontwikkeling is een zegening van onze tijd, maar het maakt het allemaal niet makkelijker. En juist Soofs zoektocht naar deze balans lijkt een mooie rode draad te zijn in het verhaal. Wanneer kies je voor jezelf? En wanneer voor je gezin? En waarom valt dat niet altijd te combineren? Deze vraagstukken zorgen soms voor ontroering. Gelukkig valt er genoeg te lachen om de grappen die, soms met moeite, net niet het niveau van platte onderbroekenlol bereiken.

Soof kookt regelmatig wat gerechten voor het publiek op het podium. Dit is een leuke toevoeging en maakt dat de keuken wat intiemer oogt, maar gelukkig blijkt dit niet de vaart uit de voorstelling te halen. De rol van Soof is op het lijf geschreven voor Maike Boerdam. Vocaal kan ze prima uit de voeten met het materiaal; maar met haar spel maakt ze de meeste indruk. De scherpe humor, haar menselijke kant en innerlijke strijd werken ontwapenend. Het publiek kan niet anders dan al snel van haar personage te gaan houden. De hoofdrol is duidelijk voor Boerdam; maar de rest van de cast weet zeker indruk te maken en er is dan ook geen zwakke schakel te vinden.

De muziek van Peter Slager en Ed Struijlaart (en een nieuw nummer van Claudia de Breij) weet hier en daar de personages mooie tools te bieden om zichzelf uit te spreken. Memorabel zijn de meeste liedjes niet; maar ze blijken prima te helpen bij het ondersteunen van het verhaal. Het decor is simpel en ingenieus tegelijk. De functionerende keuken op de draaischijf beslaat ongeveer het gehele speelvlak en weet daarmee een gevoel van intimiteit te creëren die past bij de voorstelling.

Soof de musical weet met een mooie rode draad weg te blijven van een platte voorstelling vol clichés. Al is het verhaal niet heel spannend, de voorstelling vertelt vooral het verhaal over het nastreven van eigen dromen en de zoektocht naar ieders persoonlijk geluk. De ster van de avond is Maike Boerdam; voor wie deze rol op het lijf geschreven is. Omringd door andere talentvolle castleden maken ze er een feestje van. Soof is niet bitterzoet maar absoluut niet zuur: want natuurlijk komt alles weer goed.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies