The Addams Family: geen ‘doodnormale’ familiemusical

♫ Tu tu tu tuum *knip knip* ♫
The Addams Family is dit theaterseizoen
de grootste reizende productie in Nederland. Met een wervelende première in het Nieuwe Luxor afgelopen zondag is de tournee gestart.

Menig theaterproducent zou een moord doen voor de sterrencast die The Addams Family heeft. Pia Douwes, Johnny Kraaijkamp jr., Tony Neef, Marjolein Teepen, Martijn Vogel, Irene Kuiper en Raymond Paardekooper vormen samen de griezelige familie. Jon van Eerd is verantwoordelijk voor de Nederlandse bewerking en zorgt ervoor dat de cast stiekem aardig wat achterliggende boodschappen overbrengt naar het publiek.

Hechte band
‘Familie hier, familie daar. Dat is waar het om draait’, zingt de heer des huizes in het openingsnummer Ben je een Addams. Een mooie gedachte, maar waar draait familie volgens Gomez, de patriarch van het gezin, om?

“Ik kom zelf niet uit zo’n hele hechte familie, maar ik heb gelukkig wel een hele hechte band met mijn zoon”, vertelt Johnny Kraaijkamp jr., die de rol van de gepassioneerde Gomez speelt. “Dat is onvoorwaardelijke liefde en daar hoort een familie ook om te draaien. Ook moet je het elkaar niet te benauwd maken en elkaar geen beperkingen opleggen. Daar geloof ik in.”

Met de billen bloot
Vertrouwen in elkaar staat in de musical dan ook centraal. Dochter Wednesday, die Marjolein Teepen heerlijk sarcastisch overbrengt op het toneel, vertelt aan haar vader Gomez dat ze is verloofd met de ‘doodnormale’ Lucas Beineke (Terence van der Loo) uit de Achterhoek. Ze durft niet ‘met de billen bloot’ te gaan en wil het nieuws koste wat het kost geheim houden voor haar moeder Morticia (Pia Douwes), voor wie de familiegelofte van eerlijkheid en waarheid het allerhoogste goed is. Geheimen zijn voor haar ‘de vijanden van passie’.

Dit zorgt voor veel spanning in de voorstelling, maar brengt ook de nodige humor met zich mee. Zo raakt oom Fester (Tony Neef) op den duur óók verliefd op hetgeen wat hem zo veel liefde schenkt, maar niemand van de familie, en de dode voorouders, neemt hem serieus. Hij probeert de liefde van zijn nichtje in goede banen te leiden, omdat liefde voor hem het belangrijkste en mooiste ter wereld is. Gomez bezingt ondertussen in een hilarisch lied de dingen die hij zijn vrouw, ‘met een decolleté van hier tot Torremolinos’, nooit aan zal doen, om haar enigszins gerust te stellen en te laten merken dat hij zich wel degelijk houdt aan de familiegeloften. Doordat hij steeds zaken toevoegt die hij nimmer zou verrichten, heeft Kraaijkamp jr. de lachers op zijn hand.

Ook de hand Thing, de harige Cousin Itt en brommende butler Lurch (Raymond Paardekooper) zorgen dat je lachspieren flink aan het werk worden gezet, terwijl Pugsley (Martijn Vogel) zorgt voor een ietwat zieliger gedeelte in het stuk, hoewel dit nu dramatischer klinkt dan het daadwerkelijk is. Doordat zijn zusje Wednesday zich nu heeft verloofd met Lucas Beineke, is hij bang dat zij hem niet meer zo heerlijk kan martelen. Hij steelt een toverdrankje van zijn Oma Eudora (Irene Kuiper) om het duistere karakter van Wednesday naar boven te brengen.

Normaal
In een immens decor waar veel aandacht is besteed aan details, maakt de toekomstige schoonfamilie (Mylene d’Anjou en Dick Cohen) zijn entree. Moeder Ellis zet teksten om in rijm, wat de nodige hilariteit met zich mee brengt. Daarnaast wil ze dat haar man Henk iedere dag zijn oranje lintje draagt. De twee tortelduifjes Wednesday en Lucas bevelen hun familie om zo ‘normaal’ mogelijk te doen, maar zodra de Beinekes ook maar één voet over de drempel van de familie Addams hebben gezet, wordt ‘normaal’ een discutabel begrip. Zeker wanneer Ellis door toedoen van een van de Addams een klaagzang houdt over hoe haar huwelijk met Henk één grote sleur is geworden.

“Normaal is een illusie. Wat normaal is voor een spin, is een catastrofe voor een vlieg”, zegt Morticia dan ook kil. De excentrieke familie Addams, die tachtig jaar geleden ontstond als cartoon van Charles Addams en later te zien was in televisieseries, een animatieserie, talloze commercials en drie films, laat zien dat iedereen op zijn eigen manier ‘doodnormaal’ maar toch enorm uniek is. Door de vele humor, een waanzinnige sterrencast, een ‘dood’ ensemble dat enorm levendig is en een immens decor valt ook deze musical hieronder te classificeren.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies