Doodlachen bij familievøørstelling Hamlet

Te zijn of niet te zijn. Zet’s the question die Theater Rotterdam (voorheen Ro Theater) zich stelt in haar nieuwe musical Hamlet. ‘Het stuk der stukken’ van William Shakespeare zijn door Don Duyns op een hilarische wijze bewerkt tot familievøørstelling onder regie van Pieter Kramer, waarbij je met tranen van het lachen de zaal verlaat.

De Deense koning Hamlet senior (Ali-Ben Horsting), vader van de puberende prins Hamlet (gespeeld door de Vlaamse acteur Mattias Van de Vijver) wordt vermoord. Zijn moeder Gertrude (Han Oldigs) hertrouwt met zijn oom Claudius (Dick van den Toorn). Zijn vriendinnetje Ophelia (Sofie Porro) begint haar vraagtekens te zetten bij haar vriendje en zijn surfmatties Goudenster (Wart Kamps) en Rozenkrans (Thomas Dudkiewicz) zijn niet meer te vertrouwen. Wanneer de toekomstige kroonprins ook nog eens een nachtelijk bezoek krijgt van de geest van zijn vader, staat Hamlet voor een grote uitdaging in deze musical waarin bijna iedereen dood gaat.

Gevatte grappen
Dat bijna iedereen doodgaat, daar zijn de skeletten Pierlala (Thomas Dudkiewicz) en Ger Geraamte (Dick van den Toorn), de gastheren van Hamlet – de familievøørstelling, dan weer erg blij mee, hoewel ze de eerste akte ‘saai’ noemen. Voor de pauze gaat er tenslotte bijna niemand dood. Maar saai is de voorstelling zeker niet. Het stuk is soms ontroerend, maar vooral enorm humoristisch door de gevatte grappen die de actualiteit ook flink op de hak nemen. Denk aan een oom Claudius die de macht grijpt in Denemarken en de Hamlet-care van zijn broer per direct afschaft. Denmark first! Daarnaast zitten er ook een aantal grappen in die vrij grof zijn of alleen te begrijpen zijn voor volwassenen, waardoor het lachen geblazen is voor het hele gezin. Ook worden er af en toe poëtische teksten aangehaald, in de stijl van Shakespeare, waarmee de personages hun gevoelens uiten.

Queen
Het uiten van gevoelens gebeurt dan ook vaak in liedjes. Daar is het tenslotte een musical voor. De liedteksten zijn bedacht door Alex Klaasen. Ditmaal bewerkte hij bekende nummers van Queen voor Theater Rotterdam. De klapper van de musical is toch wel ‘De moord op koning Theo’, een toneelstuk waarmee de jonge Hamlet een val zet voor zijn oom Claudius. Een groep toneelspelers legt op de melodie van Bohemian Rhapsody uit hoe Hamlet senior is vermoord door zijn bloedeigen broer Claudius.

Lachspieren
In het waanzinnige decor zet Han Oldigs, in een rode jurk en middeleeuwse pruik, een geweldige moeder Gertrude neer. Je lachspieren beginnen zijn werk al te doen zodra Wart Kamps opkomt als de clowneske Yorrick de nar. Laatstgenoemde speelt samen met Thomas Dudkiewicz op een dolkomische manier Hamlets domme vrienden Goudenster en Rozenkrans, die als opdracht van koning Claudius prins Hamlet naar een afkickkliniek in Schotland moeten brengen. Op deze manier kunnen zij het nieuwe presentatieduo voor Paleis-tv worden, waarmee ze Törsten Törstby (Erwin Dörr) zullen gaan vervangen. Daarnaast speelt er elke voorstelling een groepje kinderen mee, die ook de nodige hilarische scènes hebben, zoals een eigen versie van The Lion King.

Geen Lang & Gelukkig-einde
De voorstelling, geschikt voor kinderen vanaf acht jaar, speelt nog tot 14 april door heel Nederland. Hoewel Theater Rotterdam het wel ‘een soort sprookje’ noemt, kunnen jongere kinderen beter een jaartje wachten, omdat het dit jaar net iets spannender en stoerder is en het geen Lang & Gelukkig-einde heeft. Maar geen nood: in december 2019 kunnen zij Repelsteeltje en de blinde prinses in het theater verwachten. Of dat net zo’n geslaagde familievøørstelling gaat worden als Hamlet? Theater Rotterdam kennende wel. De verwachtingen zijn in ieder geval weer hoog.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies