Emma wil Leven: Verslagen door het monster dat anorexia heet

Emma is 12 jaar wanneer zij de diagnose anorexia nervosa krijgt. Jessica Villerius maakte eerder al de documentaire Emma wil Leven, over het gevecht tussen Emma en het monster dat anorexia heet. Op 18-jarige leeftijd verliest Emma de strijd tegen haar ziekte en overlijdt ze.

Solo Stories heeft, gebaseerd op de gelijknamige documentaire, een indrukwekkende solo voorstelling gecreëerd over Emma’s ziekte. Op 24 januari 2019 ging in het Zaantheater in Zaandam de voorstelling Emma wil Leven in première. Waar de documentaire over Emma vooral de lichamelijke impact van de ziekte laat zien, geeft de voorstelling ons juist een kijkje in het hoofd van Emma. Emma is een onzeker meisje en ‘niets is goed genoeg’, zegt het stemmetje in haar hoofd.

Aan de 25-jarige Lisse Knaapen de zware taak om de strijd tussen Emma en het stemmetje in haar hoofd ten tonele te brengen. Lisse laat op een indrukwekkende manier zien in wat voor emotionele achtbaan Emma heeft moeten leven. LindaNieuws spreekt Lisse eerder al over haar rol: ”Ik speel zowel het monster als Emma zelf. Die zijn met elkaar in conflict: het monster probeert door te drijven en eist meer en meer van Emma. Emma wil graag leven en het monster kwijtraken, maar dat gaat niet.” De boodschap is duidelijk: anorexia nervosa is veel meer dan alleen niet willen eten. 

Lisse vertelt aan LindaNieuws ook hoe zwaar deze voorstelling is: ”De eerste keer dat we de volledige doorloop van de voorstelling deden, was ik na twintig minuten doodop. Toen kon ik niet meer. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.” Lisse staat tijdens de anderhalf uur durende voorstelling alleen op het podium. Dat is op zich al een hele prestatie, maar met zo’n thema als anorexia is dat extra zwaar. Lisse weet het verhaal van Emma op een mooie manier én vol overtuiging over te brengen met als gevolg een ontroerd publiek.

Het verhaal van Emma speelt zich op het toneel af in een vierkant speelvlak, met aan drie zijden een aantal microfoons. Lisse gebruikt deze microfoons om geluid te geven aan de stemmen van bijvoorbeeld Emma’s ouders of artsen. Het decor is simpel, maar heeft een belangrijke functie in het tot leven brengen van het verhaal van Emma. Ook de muzikale middelen worden op de juiste momenten in de voorstelling ingezet, waardoor ook die het verhaal versterken. 

Emma vond het belangrijk dat haar verhaal werd gedeeld, zodat andere slachtoffers van een eetstoornis steun zouden kunnen vinden. Naast het boek en de documentaire die al eerder zijn gemaakt, maakt ook de voorstelling Emma wil Leven veel indruk. Lisse legt uit aan LindaNieuws: “Wanneer je de documentaire hebt gezien en het boek hebt gelezen, weet je wie Emma was. Het is heel shockerend om te zien hoe dun ze wordt. Maar om de afstand tot Emma te verkleinen en het echte dilemma te zien dat zich in haar hoofd afspeelt voegt de voorstelling ontzettend veel toe. Je leert het probleem beter te begrijpen en kunt je erin verplaatsen. De documentaire, het boek en de voorstelling passen samen heel mooi in elkaar.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies