foto

pers

terug

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 09-01-2006

Chaos en orde in het brein

Installaties van Ad van Buuren in Helmondse Cacaofabriek

BEELDENDE KUNST.
Door VERILY KLAASSEN.

Ad van Buuren maakt installaties waarin hij de neurologische activiteiten in onze hersenen met behulp van relais, draadjes en lampjes imiteert. De tegenstelling tussen chaos en orde, maar ook tussen toeval en regelmaat, nutteloosheid en effectiviteit lijken hierbij zijn leidraad.
De tentoonstelling 'Hersengekraak' in de Cacaofabriek in Helmond laat een verzameling van merendeels recente werken zien en horen.
Veel installaties bouwde Van Buuren op rond een aantal 'neurale netwerken', die samen een zogeheten 'denkend brein' vormen. Met behulp van analoge relais tracht Van Buuren de activiteiten zoals die in onze zenuwcellen plaatshebben te verbeelden.
Het resultaat zijn zeer complexe bouwwerken waarin soms honderden relaisschakelaars met behulp van minstens evenzoveel elektriciteitdraadjes met elkaar in verbinding staan. Deze schakelingen werken volgens Van Buuren net als neuronen in onze hersenen. Een enkele keer worden de installaties logisch denkend aangestuurd, maar meestal speelt het toeval een bepalende rol, omdat er een eindeloze reeks combinaties mogelijk is.Een goed voorbeeld van de achterliggende denkwijze van Van Buuren is het werk 'Vlindermachine'. Hieraan ligt het vlindereffect in de chaostheorie ten grondslag -het gegeven dat een vlinder door het bewegen van zijn

Ad van Buuren bij een van zijn klanksculpturale installaties.
vleugels en het aldus veranderen van de atmosfeer, na enkele weken aan de andere kant van de wereld een storm zou kunnen veroorzaken. Geen oorzaak zonder gevolg lijkt Van Buuren ons op hart te drukken. Zijn 'Vlindermachine' stuurt dertig ventilatoren aan die invloed op het weer zouden kunnen uitoefenen.
"Het kunstmatige brein", zo schrijft Van Buuren "is opgebouwd uit de feed-back tussen electronica-onderdelen en magnetische schakelaars". Het geklik van de schakelaars maakt het denken van het brein hoorbaar, de indicatielampjes het denkproces zichtbaar.
De installaties van Van Buuren zijn ingenieus en intelligent. De uitvoering is minutieus. De gedachte constructies te maken die op dezelfde wijze aangestuurd worden als onze hersenen is bijzonder interessant. Wie zich echter tussen de piepende, krakende en knarsende kunstwerken begeeft heeft wél wat achtergrondinformatie nodig, wil ons simpele menselijke brein het werk naast zien en horen, ook begríjpen.

'Hersengekraak' is nog te zien t/m 15 januari in de Nederlandsche Cacaofabriek, Engelseweg 1b in Helmond. Openingstijden: woe. t/m zo. Van 13 tot 17 uur.

terug